Hoofdcategorie: Blog
Blog

Hoe verbeter je de opbrengst van je webshop?

Het gerenormeerde onderzoeksbureau Forrester Research heeft vastgesteld dat de gemiddelde conversie van webshops rond de 3% ligt. Voor wie niet bekend is met de term conversie, dat is het percentage mensen dat daadwerkelijk een aankoop doet bij het bezoeken van een webshop.

De maximale conversie


Dat er bedrijven zijn die aanzienlijk beter scoren, bewijst een rapport van Nielsen Online waarin de best converterende webshops met 500.000 + bezoekers op een rij worden gezet.

De Amerikaanse grootgrutter Schwan's neemt de leiding met een gemiddelde conversie van maar liefst 35%. De nummer 10 in het lijstje, sloot de rij met een conversie van 18%, ook ruim boven het gemiddelde.

De brandende vraag is nu natuurlijk, hoe kom je van 3% (of minder) in de tientallen? Een algemeen recept hiervoor is helaas niet te geven. Dat is per website verschillend. Wel kunnen we alvast een paar algemene tips geven.

 

15 tips om de conversie van je webshop te verbeteren

 1. Vermijdt een verplichte registratie - Klanten vinden het over het algemeen erg hinderlijk om voor een éénmalige aankoop een volledige registratieprocedure af te lopen.
 2. Zorg dat de productomschrijvingen wervend en prettig leesbaar zijn. Veel winkeliers maken de fout te veel met SEO in het achterhoofd te schrijven. Je scoort dan misschien goed bij Google maar de klant zal bij twijfel over het product niet tot aankoop overgaan.
 3. Zorg dat je voorraadstatus accuraat is. Er is niets frustrerender dan de bestelprocedure te doorlopen en er dan achter te komen dat het gewenste artikel niet op voorraad is.
 4. Probeer zoveel mogelijk de verwachte datum van aankomst te vermelden i.p.v de datum dat het product verstuurd zal worden. Klanten houden niet van giswerk.
 5. Zorg voor een goede follow-up. Stuur uw klant een aantal dagen na de verzending nog een berichtje waarin u beleefd informeert of het product naar tevredenheid is danwel of de winkelervaring prettig was. Idealiter biedt u de respondenten een kortingsvoucher aan voor een volgende aankoop. Bij professionele e-commercesystemen is een online vouchersysteem ingebouwd.
 6. Vermeldt geen lege categorieën in uw shop. Dat voorkomt onnodig zoeken. 
 7. Zorg dat uw klanten hun gegevens in een minimum van tijd kunnen invullen, bijv. door bij het ingeven van de postcode de straat en plaats door het syteem te laten invullen.
 8. Zorg dat er altijd een paar aanbiedingen als lokkertje in uw webshop staan. Zelfs als u bij deze verkoop weinig omzet, komt een klant bij een volgende aankoop dikwijls terug, zeker wanneer de bestelling naar tevredenheid verliep.
 9. Zorg voor goede foto's van uw producten. Waar details van belang zijn, zorg dan voor vergrootte afbeeldingen van de producten.
 10. Zorg dat u uw bereikbaarheidsinformatie op een duidelijk zichtbare plaats vermeldt, bij voorkeur op iedere pagina. Dit wekt het vertrouwen bij de klant dat u in het geval van problemen gemakkelijk bereikbaar bent.
 11. Een 0800 nummer wordt een stuk sympathieker gevonden dan een 0900 nummer. Als u de zaken goed regelt zal men het nummer zelden hoeven bellen.
 12. Houdt uw captcha systeem eenvoudig. Meer dan 10 tekens of meerdere woorden is niet nodig om de spambots buiten de deur te houden.
 13. Vermijdt (Google Ad) banners van andere webwinkels. Dit maakt geen professionele indruk en levert doorgaans weinig op.
 14. Zorg voor een reviewsyteem, een onpartijdig endorsement kan wonderen doen. Verwijder geen negatieve reviews! U ondermijnt daarmee uw betrouwbaarheid. Uiteraard staat het u wel vrij om op negatieve reviews te reageren. Een inschikkelijke houding siert u en wekt vertrouwen en sympathie bij de kopers.
 15. Maak klantgroepen aan die speciale prijsvoorwaarden krijgen op basis van aankoopgedrag. Deze klanten hebben als het ware een elitestatus binnen de winkel min of meer zoals banken het zogenaamde "preferred banking" systeem hanteren. Dit is in de praktijk een goede klantenbinder.